čtvrtek 29. listopadu 2012

Základová deska je hotová

Hotovo. Základová deska je hotová. Firma po sobě ještě upravila cestu a přihrnula materiál, který se nám kopil na pozemku. 

Zhutnili parkoviště na Z straně.

Asi 3 metry široká navážka před terasou nám vytváří útes  z kterého si to hodím, pokud se nám nepovede tu zahradu nějak hezky zmáknout.

Pohled zespodu mně děsí

Ornice, kterou se to na závěr všechno pocukruje.

Výhled ze zimní zahrady

Výhled od branky

Výhled z východu na západ

Výhled z domu

středa 28. listopadu 2012

Parkování

Opět došlo na parkování u domu. Opět jsem spekulovali s vjezdem,  branou a otáčením se. Nakonec jsme to vymysli.

Parkování bude po celé šířce Z strany domu (kromě terasy). Brána bude min. 6metrů široká a bude posunuta co nejvíc dolu. Z toho důvodu musí být parkoviště o jeden schod níž (16cm) než rovina kolem domu. To opticky oddělí parkoviště od okolí. Mezi domem a parkovištěm bude 1.5m pás trávy, v kterém budou vloženy nášlapné kameny. Z branky povedou 3 dlouhé schody. po pravé straně bude kolmá opěrná zeď, po levé palisády ve výše schodů. V opěrné zdi budou vsazeny světla těsně nad zemí tak aby osvětlovali příchodovou cestu do domu.

Jak upravíme Severní stranu ještě nevíme.

úterý 27. listopadu 2012

Ďešťáky a přípojky sítí

Deska je krásně uhlazená  a rovná. Za mnou je schován odpad dřezu. Pak záchod (u severní zdi) a umývadlo s pračkou, dále pak 2x radon, stupačka, elektřina a zemnící drát do rozvodové skříně, odpad pro kotel a voda.

Dnes se za mírného deště dodělávali dešťáky a přípojky sítí. Prokopala se voda ke studni, vyvedl se dešták cca 10m od desky na V straně a odpad cca 10m od desky na Z straně. Taky se připravili chráničky na hranu Z desky od pilíře a na hranu JZ terasy.



pondělí 26. listopadu 2012

Betonáž

Na dnes 10:00 byla objednaná pumpa, aby nám zabetonovala desku. Kombinace "očumování přes den" a práce v noci začíná být neúnosná a je se betonáže nezůčasňuji. Aspoň po práci už za tmy přijíždím zkontrolovat proklamovanou absolutní rovinatost desky.

Deska je plná stop a mně nenapadaně nic jiného než že nám po ní proběhlo nějaké decko od sousedů. Cestou domů přemýšlím, jestli to volat Lubošovi. Nakonec ho vytáčím a oznamuji mu nepříjemnou informaci... zastihnu ho v hospodě v dobré náladě. Deska ještě poradně nezatuhla a tak čekají než se pustí do jejího hlazení. Stopy "detí" byly stopy Luboše a jeho 13tky boty...





Nakonec hladili do čtvrt na jedenáct. Jsou to pracanti a já jsem zatím maximálně spokojen.

sobota 24. listopadu 2012

Odpady, voda, elektřina a radon

Dnes sa na stavbě opět od rána makalo, i když kluků se v sobotu moc nechtělo. Ráno po autosalonu jsem sedl na kolo a za 1:14 dojel přes Jílové do Čakovic. Venku krásně  svítilo sluníčko, bylo to moc příjemné.

Kluci měli dnes v plánu udělat komplet rozvody odpadů, zasypat je, dotáhnout do desky vodu a elektřinu a vyvést z pod desky radon do budoucího komínu. Opět se to neobešlo bez hledání, který projekt je správný  jestli ten Tiborův, nebo od Griffnera. Katastrofa!

Bagrem se vyhloubili rýhy na odpady, vysypali se pískem, položili roury ve spádu a opět se obsypali. Pak se to celé zavezlo štěrkem a zhutnilo. 



Stupačka bude jedna, na severní zdi technické místnosti. Odpady na přízemí jsou v rohu kuchyně (dřez), dva na záchodě (záchod a umyvadlo s pračkou), a jeden v technické místnosti (okap kotle). hlavní uzávěr vody je v technické místnosti na východní zdi.

 Odpady opouštějí dům na jižní straně obývacího pokoje (pod sedačkou).


Voda je do domu přivedena ze západní strany do tech. místnosti, kde bude i hlavní uzávěr. 

Elektřina je vyvedena v technické místnosti na jižní příčce, kde budou zavěšeny všechny technologie (kotel, bojler . Spolu se dvěma chráničkami je tam vyveden i zemnící drát.

Radon je vyveden do budoucího komínu.

V desce jsou připraveny 2 patky pro sloupky konstrukce a základ pro komín. 

Kolem desky jsou vyhloubeny díry pro 3 patky vstupního přístřešku a 2x3 patky přístřešku západní a východní terasy.




pátek 23. listopadu 2012

Stracené bednění

Dnes se kluci pustili do stavby straceného bednění. Moje otázky ohledně chybějících roksorů v pasech a prostupů na vodu a odpady byli zodpovězeny.

Roksory kluci natloukli do den starého betonu po tom, co vyskládali pasy. Prostupy pro odpady a vodu vyvedli nad pasem, mezi pasem a bedněním. Jelikož tam bude přisypáno cca 90cm zeminy, je to OK i dle stavebního dozoru.

Přidal jsem ruku k dílu a klukům nosil materiál k rukám.



čtvrtek 22. listopadu 2012

Betonáž pasů

Dnes ráno v 8:00 proběhla betonáž. Než jsem se vyhrabal ze zubařského křesla byla pumpa pryč a pasy zalité. Příplatek za pumpu ale stál za to. Beton pěkně zahlazený a utažený.

Víc foto na ...











středa 21. listopadu 2012

Den D

Dnes ráno jsme se s firmou ProfaHouse potkali na pozemku za účelem zbudování základové desky. Ráno jsme nakreslili čáry "0" a zjistili, že kopec není nakloněn pouze na sever, ale taky na východ. Ups. Spekulovali jsme teda s vjezdem a parkováním. Dokonce přišla i Maci a "parkovali" jsem společně. Za jízdu do kopce dostala dokonce vyšší hodnocení poroty než já, kdy mi ASR zhaslo motor. Maci ASR nemá, takže kopec za doprovodu klouzajícího zadku a lítajícího kamení v pohodě vyjela.

Bagrista už byl na místě a evidentně nešťastný že nemá v ruce joisticky a tak jsem vyklidili prostor a začalo se se skrývkou ornice. Půda byla krásná, bývalé pole se nezapře.  Mezitím jsme se od místního, který se přišel podívat copak se to na jeho ulici děje dozvěděli,  že pozemek za který jsme my dali 890CZK/m kupoval prodávající za 250CZK/m. Jak jinak. Když něco kupují Lupínci tak za plnou, to už víme.

Pak se odhrabala "nula" podlahy a my se nestačili divit. Tahle jáma že je na stejné úrovni jako vjezd? To není možný. Laser neklame, oči hodně.

A pak začal masakr. Odečetla se podlaha, deska, materiál a dostali jsem se na "0" základových pasů. To jsme stály v 2 metry hluboké jámě a už se jenom modlili aby tohle dopadlo dobře.

Pasy se hloubili širší lopatou a ještě se bořili, takže šířka základových pasů je tak 200% nad normu. Aspoň nám to nevezme voda :-)  

úterý 20. listopadu 2012

Místní šetření řízení o odstranění stavby.

Paradoxně, aby jsme vyhověli zákonům ČR a maximálně zkrátili lhůty vyřizování, byli jsme se se na Odboru Životního prostředí nahlásit, že jsme vybudovali vrtanou studnu na černo. 

V tom čase byl u nás na pozemku samozřejmě pouze legální vrt, který jsme museli urychleně přeměnit na "černou vrtanou studnu" t.j. vybudovat šachtici, osadit čerpadlo, dodat elektrorevizi a rozbor vody a to všechno do doby, kdy nám hrozně milá paní z OŽP přišla na pozemek naší černou stavbu zkontrolovat a zlegalizovat. 

Postup zvláštní ale na OŽP asi docela profláklí, protože se tam našemu počínání nikdo moc nedivil. Stalo to 300 CZK na poplatcích a 4.000 CZK na pokutě. Tak teď už snad nebude nič bránit aby nám SÚ vydal povolení se stavbou.

sobota 17. listopadu 2012

Cyklo výlet do Čakovic

Dnes jsem chtěl udělat neco pro své zdraví a vybral se do Čakovic na kole. Ztráta kondičky byla horší než jsem čekal. Tak jsem jěšte jako tak za hodinu deset dorazil, zpátky přeš Jílové a Břežany to už bylo horší. Do kopce v Libeři jsem dokonce, po zjištění že všechny kopce jedu na nejlehčím převodu a ne druhém nejlehčím, jak jsem si myslel, tlačil. Domu jsem přišel za tmy urvaný v čase neco přes dvě hodiny. 

Závazek: min. najezdit min 100km/týden.

pátek 16. listopadu 2012

Nová složka ČEZ

U nás nemůže jít nic v pohodě. Kupovali jsme jsem zasíťovaný stavební pozemek aby jsme zjistili že 
- realitka nabízí louku bez příjezdové komunikace. Než jsme majitele dokopali do kolaudace příjezdové komunikace, naběhli mu penále ve výšce 150.000 CZK, které jsme mu velkoryse odpustili aby jsme zjistili že
- ani s těma sítěmi to nebude tak horké. Že nám nepředal jističe a klíč ještě pochopím, ale že nám nepředal ani žádnou dokumentaci k odběrnému místu (smlouva, elektro revize,...) to už vážně nechápu. 

Takže v šanonu Stavba vznikla nová složka "ČEZ", která se plní Žádostmi.

čtvrtek 15. listopadu 2012

O krůček blíž k hypo

Potvrzení příjmů na trase Praha - Manila - Budapest - Praha bylo překvapeně rychlí a teď už nezbývá nic jenom se modlit, aby 
- měla banka všechny podklady
- stačil jej neaktualozovaný odhad s původní rozpočtem
- uznala příjmové doklady a převody z účtu
...

Prostě aby to klaplo a my byli milionáři :-)


















Mezitím Maci převzala fungl novou studnu, studničku, která je vyvedená v krásné bíle barvě (když už je to černá stavba)

úterý 13. listopadu 2012

Dnes jsme konečně podali žádost o hypoteční úvěr  Už stačí jenom doložit potvrzení příjmů, které nám zpracovává share services na Filipínách,  takže se modlím, aby tam tomu českému formuláři rozuměli a moji hypotéku nezdrželi monzuny. 

Taky doufám, že odhad, který se dělal v létě na základě předběžného rozpočtu nebudu muset předělávat, ale bude stačit aktualizovaný rozpočet.

pondělí 12. listopadu 2012

Ohláška přijata!

Dnes Macík diplomaticky zařídil na SÚ, že nám vzali ohlášku na dům. Od 11tého nám teda běží 40ti denní lhůta. Teoreticky by jsme mohli začít 22.12.2012 stavět.

Kromě toho zajistila na čtvrtek revizního technika, který nám skoukne jističe a dá razítko na žádost od ČEZu.

Já vyplnil žádost na ČEZ, zaplatil 50% nákladů na připojení odběrného místa a vybral tarif. Rozhoduji se mezi Akumulace 16 a Přímotop.

sobota 10. listopadu 2012

Tašky jak z fabriky

Konečně jsme se dostali k přerovnání tašek které nám poslali z Vídně ve stavu těsně před rozsypáním. Náš svah a šetření stahovací fólií tomu nepřidalo. 


































Takže dnes ráno jsme s Maci a jejím tátou naběhli na pozemek, paletu podložili, vyrovnali do rovnováhy, přeložili na ní tašky z původní polorozpadlé a zatáhli stahovací fólií  A pak znovu a znovu. Celkem 5 krát. A zde je výsledek . Škoda rozebírat (i když v duchu si přeji aby jsme je rozebrali co nejdřív). 

















A zde je výsledek.

pátek 9. listopadu 2012

ČEZ nás rádo připojí... za 12 tisíc

ČEZ poslal smlouvu o připojení odběrného místa. Cena? 12.500 CZK. Ups, další výdaj s kterým jsem vůbec nepočítal. Kolik jich takových ještě bude?

čtvrtek 8. listopadu 2012

Aktualizace rozpočtu

V mekáči jsem s Jarkem podepsali aktualizovaný rozpočet, pokecali a domluvili se na zahájení 21. Tak se nechám překvapit. Požádal jsem taky odhadce o aktualizaci odhadu.

středa 7. listopadu 2012

Řízení zahájeno

Maci odevzdala vytoužený projekt na ŽP v Benešově a milá paní zahájila řízení k dodatečnému schválení stavby naší vrtané studny.

úterý 6. listopadu 2012

Projekt studny je na světe

Pán je přesný jak hodinky a přichází na minutu přesně. Jak jinak s fakturou se splatností 6! dnů. Bez komentáře. Šachtici již domlouváme s někým jiným... 

pondělí 5. listopadu 2012

Tour de Úřady pokračuje

Žádost o schválení dodatečné stavby města Týnec nad Sázavou a SÚ podána. Z Týnce letím rovnou do práce.

neděle 4. listopadu 2012

Čekání na projekt (studny)

Už od pátku netrpělivě čekáme na zpracovaný projekt studny od hydrogeologa. Na ŽP Benešov, jsme slíbili, že jim ho doneseme v pondělí. V sobotu se termín dodání přesunul na neděli, v neděli na pondělí ráno... Tak to snad klapne a zítra povezu skvělé paní na ŽP libový projekt (i s čokoládou).

Pořád poslouchám jak si lidi staví domy svépomocně  za 5 korun a přes víkend. Nevím co dělám špatně, ale mně se to nedaří. 

sobota 3. listopadu 2012

Rozmontováno

E-mail: poslušně hlásím včerejší splněné zadání demontáže domu.
Váš dům je nyní nakonec složen v areálu stavebního dvora Hochtief v Táboře,kteří jsou mí stavební spřízněnci. Do Griffnu se mi to zdálo trochu z ruky.
Při montáži se mi bohužel zranil Aleš, kterého trám v zimní zahradě vepředu při demontáži srazil na terasu a udělal si těžký otřes mozku. Kluci ho hned odvezli do nemocnice do Vídně, tam si poležel 3 dny - rentgeny, CTéčko, pozorování a nyní jsem s nim mluvil a je už doma OK. Je potlučený, má modrá záda, kostrč, rozbitou hlavu na kterou spadl. Protože je to ale udělaný sporťák, chlap jak hora, tak si tu páteř naštěstí nezranil tolik. Vylíže se z toho a při montáži pak musíme s ním ty jeho narozeniny pořádně zapít. Na tom jsme už dohodnuti. Díky chladnému a deštivému počasí byla demontáž tentokráte hodně vyčerpávající. Nějak jsme to ale z posledních sil zvládli.

 Po domečku zůstala ve Vídni pouze deska.